Rondje Dokkum via vernieuwde Súd Ie (+ video)

Vaar mee met Watersport-TV

DOKKUM- Nog wat inspiratie nodig voor wellicht de afsluitende vaartocht van dit seizoen? Wat dacht je van een rondje Dokkum via de vernieuwde Súd Ie. Sinds juni dit jaar is de circa 12 km lange route bevaarbaar voor boten met een doorvaarthoogte van maximaal 2.50 meter. Gaat deze vaartocht dit seizoen niet meer lukken? Geen probleem. Met de redactieboot van Watersport-TV hebben we afgelopen zomer de route gevaren en gefilmd.

In juni waren we voor de opnames van Holland Vaart (https://youtu.be/cCS-nizTpnk?si=9bJV3F5SqyD3Qq-1) in Friesland en een aflevering stond geheel in het teken van de vernieuwde Súd Ie. Voor deze aflevering hebben we de gehele route gefilmd en veel nog niet gebruikte beelden/opnames kun je nu zien in ’Vaar mee met Watersport-TV.’

In het eerste deel varen we van Dokkum naar Oostmahorn (https://youtu.be/oFtyaDzLU9k?si=SjR4eo7zIdPRkYWY). In het tweede deel via het Lauwersmeer terug naar Dokkum (https://youtu.be/wVo5OCTRJN8?si=oLKOtfzmjVFySnK2).

Aantrekkelijk

In Dokkum zijn de watersportfaciliteiten de afgelopen jaren behoorlijk verbeterd. Dit alles dankzij het uitvoeringsprogramma Súd Ie en Wetterfront Dokkum. Met dit breed gedragen project zijn er vanaf 2013 werkzaamheden gestart om Dokkum en de Súd Ie aantrekkelijk te maken voor toeristen en recreanten en het water ecologisch te verbeteren. 

Kleinere boten tot 1,50 meter doorvaarthoogte konden sinds het voorjaar van 2022 al over de Súd Ie van Dokkum naar het Lauwersmeer varen. Hiervoor zijn de bruggen opgehoogd. Ook is het leefgebied voor vissen en vogels er fors op vooruitgegaan. Sinds deze zomer is de route ook bevaarbaar voor boten met een maximale hoogte van 2.50 meter, max 4 meter breed, lengte tot 15 meter en diepgang tot 1,10 meter.

Oude slenk

Súd le is een oude slenk die vanuit de Waddenzee het land inliep. De functie als vaarroute is destijds verdwenen door de aanleg van verschillende lage bruggen over de waterloop. Door de jaren heen is ook de ecologische kwaliteit van het water minder geworden. Vanaf 2013 is hier verandering in gebracht.

Dankzij de werkzaamheden aan de Súd Ie is er een unieke vaarroute ontstaan. In de eerste fase is het water van de Súd Ie op diepte gebracht. Het bevaarbaar maken van de Súd Ie voor middelgrote boten is gecombineerd met de aanleg van vispassages en het ecologisch verrijken van de oevers. Zo zijn er natuurvriendelijke oevers ontstaan. Dit is gebeurd in samenwerking met Wetterskip Fryslân. De opwaardering van de Súd Ie is daarmee een plus voor mens en dier.

Vervolgens zijn de bruggen opgehoogd. In principe allemaal op 2.50 meter, maar in de communicatie wordt veiligheidshalve 2.40 meter aangehouden. De nieuwe vaarroute en bijbehorende voorzieningen zetten niet alleen de vaarweg op de kaart, maar ook de omliggende omgeving. Langs de route zijn drie Marrekrite plekken om af te meren en wandelend of fietsend de omgeving te verkennen. De aanlegmogelijkheden vind je bij Jouswier (Reidswâl), Anjumer Kolken en Ezumazijl. Alle locaties hebben 60 meter beschikbaar.

Naar aanleiding van onze Holland Vaart special hebben we veel reacties gehad van mede-watersporters die geïnspireerd door deze aflevering inmiddels ook de Súd Ie hebben ontdekt en net als wij zeer enthousiast zijn.

Over het gehele rondje hebben wij drie dagen gedaan, maar dat kwam ook omdat wij onderweg nog opnames hadden voor Holland Vaart (https://youtu.be/cCS-nizTpnk?si=9bJV3F5SqyD3Qq-1). In twee dagen is het prima te doen. Maar waarom haast hebben...

 

 

 

 

 

Afbeelding 10 Afbeelding 10