Havens volgende stap in baggerproject Loosdrechtse plassen 

Ongeveer 125.000 m3 bagger uit de plassen gehaald

LOOSDRECHT- Onlangs is het baggeren van de Loosdrechtse plassen afgerond. Hiermee is een belangrijke stap gezet in het verbeteren van de bevaarbaarheid en waterkwaliteit van de Loosdrechtse Plassen. De volgende stap zijn de jachthavens.

Er is ongeveer 125.000 m3 bagger uit de plassen gehaald. Dat staat gelijk aan 50 olympische zwembaden. Het grootste deel van deze bagger is in een weilanddepot in de buurt van Loosdrechtse Plassen opgeslagen. Volgend jaar is dit ingedroogd en is de bagger veranderd in herbruikbare aarde. De aannemer heeft bij het weghalen van de bagger ook zo’n 100 ton afval aangetroffen. Er zijn ongeveer 20 containers afgevoerd met daarin onder meer ankers, onderdelen van boten, luiers, puin, hout, glas, blik en plastic. 

Op veel plaatsen is de afgesproken diepgang van 2 meter behaald. Een volgende stap is dat de eigenaren van jachthavens de havens langs de plassen baggeren. Met de verenigingen en eigenaren van jachthavens is afgesproken dat er een subsidieregeling komt om de verontreinigde bagger af te voeren. Verder is het voornemen om kleine opslagplaatsen langs de plassen aan te leggen. Zo kunnen jachthavens in de toekomst zelf de schone bagger rond de plassen betaalbaar bergen en ontstaat er een duurzame situatie. Ook worden gemaakt over het beheer van het slib dat continu blijft aangroeien in de plassen en de havens. 

 

Bron: Provincie NH

Fotografie Watersport-TV

IMG_8795 Witte Huis Nw. Loosdrecht IMG_8795 Witte Huis Nw. Loosdrecht
Scherm­afbeelding 2024-09-17 om 13.13.29 Scherm­afbeelding 2024-09-17 om 13.13.29
IMG_8776 LOOSDRECHT haven KWVL IMG_8776 LOOSDRECHT haven KWVL