Clean up on Tour haalt 2.734 kg afval uit water

Het derde seizoen van Clean up on Tour, het initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz om al suppend de wateren van Nederland schoon te maken, heeft 2.734 kg afval opgebracht. Maar liefst 27 groepen trokken er dit jaar op uit om tien steden te ontdoen van afval in het water. 

Dit jaar namen 286  Nederlanders deel aan Clean up on Tour, dat onder andere door Den Haag, Gorinchem, Den Helder, Sneek, Den Bosch, Breda, Rotterdam en Almere trok. Floor van den Brandt, verantwoordelijk voor de uitvoering van Clean up on Tour bij het Watersportverbond: ”Clean up on Tour maakt onderdeel uit van The Future is Water, het duurzaamheidsprogramma van het Watersportverbond. Vanuit deze missie wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux de Nederlandse wateren schoonmaken en bewustzijn creëren over waar ons afval belandt als we daar niet zorgvuldig mee omgaan. En we willen vooral ook aanzetten tot actie. Dankzij Allianz, kunnen wij dit gratis aanbieden voor deelnemer waardoor we Clean up on Tour laagdrempelig kunnen houden. Daar zijn we super blij mee.”

Om het initiatief nog meer kracht bij te zetten, heeft olympisch gouden medaillewinnaar Kiran Badloe zich als ambassadeur achter Clean up on Tour geschaard. ‘Door het windsurfen sta ik bijna dagelijks op het water. Er zijn dagen dat er ongelooflijk veel rommel in het water rondzweeft. Dat kan dan aan mijn foil blijven hangen, wat het verschil kan zijn tussen winst of verlies. Maar erger nog is dat ook dieren verstrikt kunnen raken in het vuil, het opeten en zelfs hierdoor kunnen overlijden. We moeten zorgvuldiger omgaan met afval, en als het dan gaat zwerven, moeten we het samen opruimen. Dat gebeurt nu dus ook met Clean up on Tour. Gezellig samen en goed voor ons leefklimaat.’’

 

Clean up on Tour 2025

Dat Clean up on Tour een vervolg krijgt, daar bestaat geen twijfel over. Het programma van 2025 is begin volgend jaar te vinden op cleanupontour.nl.

 

Afbeelding 45 Afbeelding 45
Afbeelding 44 Afbeelding 44