Gig roeien op Loosdrechtse oplassen

Zondag 29 september bij KWVL

LOOSDRECHT-  Op zondag 29 september organiseert de KWVL de jaarlijkse ‘Kick’ op de Loosdrechtse plassen: een landelijke roeiwedstrijd voor Gig-roeiboten. 

Deze roeiwedstrijd is onderdeel van het Nederlands Kampioenschap Pilot Gig Rowing. Dit kampioenschap bestaat uit 6 wedstrijden die in het voor- en najaar door het gehele land plaatsvinden 

Er doen 32 teams mee, waarvan 18 dames- en 14 herenteams. De deelnemers varen twee wedstrijden van elk ongeveer 4 km lengte. De damesteams starten eerst, om 11:15. De route gaat hoofdzakelijk over de 1e en 2e plas, de finish is ter hoogte van de starttoren bij de hoofdsteiger van de KWVL. De prijsuitreiking is om 16:00 uur. 

Gig-roeien is een traditionele roeisport die zijn oorsprong heeft in Engeland, specifiek in Cornwall en de Scilly-eilanden. Gigs werden oorspronkelijk gebouwd als loodsboten. Ze werden gebruikt om snel loodsen (pilots) naar schepen te brengen die de haven naderden. De loodsen waren belangrijk om schepen veilig door de ondiepe wateren en rotsachtige kusten te leiden. De Gig die als eerste het schip wist te bereiken mocht dit betaalde werk doen. Zo ontstond een competitieve sfeer tussen de verschillende Gig-boten. Deze competitie en het teamwerk staan aan de basis van de ontwikkeling van het Gig-roeien als sport. Een Gig heeft 6 roeiers en een stuurvrouw of -man. De boot heeft vaste bankjes en elke roeier heeft 1 riem, wat board-roeien wordt genoemd. 

Al 20 jaar wordt vanuit de KWVL en ook door de buren van de Vrijbuiter op de Loosdrechtse plassen geroeid in Gigs. En met resultaat! Vorig jaar is het KWVL-damesteam Loosdrecht ladies voor de tweede keer nationaal kampioen geworden. Ook het mannenteam Gent-All-Men (GAM) strijdt om de eerste plaats.

Afbeelding 62 Afbeelding 62