Plons! leert kinderen oplossingen bedenken

Nieuwe kinder-doe-expo in Maritiem Museum

ROTTERDAM- Een nieuwe en fascinerende onderwaterwereld voor kinderen opent 26 oktober haar deuren in het Maritiem Museum Rotterdam. De kinder-doe-expo ‘Plons! De toekomst van de zee’ is de langverwachte opvolger van ’Professor Plons’. Meer dan dertig jaar leerden kinderen spelenderwijs over de maritieme wereld. Deze nieuwe expo zal de icoon vervangen en brengt het leven met water op een unieke manier.

Door in de wonderlijke (onder)waterwereld van ‘Plons!’ te stappen, ontdekken kinderen en hun (groot)ouders spelenderwijs dat ze zelf invloed hebben op hun wereld. In de doe-expo worden kinderen aangesproken op vaardigheden als creatief nadenken, oplossingsgericht bezig zijn en samenwerken. We laten kinderen zien dat handelen effect heeft: positief of negatief. We wekken interesse in de maritieme wereld en creëren begrip voor een verantwoorde en duurzame omgang met flora en fauna. Bezoekers gaan langs ‘maakplekken’: interactieve installaties waar ze op een speelse manier worden uitgedaagd hun creatieve brein aan te zetten. 

Trots
“Het Maritiem Museum heeft een naam hoog te houden als familiemuseum”, zegt Bert Boer, algemeen directeur. “Met de realisatie van de nieuwe expo introduceren we een jonge generatie in de maritieme wereld. Maar niet alleen dat. Voor velen is ’Plons!’ de eerste kennismaking met een museum in het algemeen. Wij zetten ons ervoor in dat kinderen door te spelen kunnen leren.”

Visuele sensatie 
Een spectaculair onderdeel van de expo is een immersieve installatie die reageert op de bewegingen van bezoekers. In drie zones zie je de beweging van het water aan de kust, de diepzee en de open oceaan. Naast een visuele sensatie heeft de installatie natuurlijk een doel. De bezoekers leren dat menselijk handelen altijd een effect heeft op de zee. Of dat nu vervuiling betreft of maritieme activiteiten.

Kinderen zien er projecties die reageren op hun beweging. De computers die de projectie aansturen zijn zo ingesteld dat jonge en oudere kinderen aantrekkelijke beelden te zien krijgen. Ze kunnen zich verwonderen als een inktvis voorbijkomt of een school vissen om hen heen lijkt te zwemmen. Of je stuit zomaar op de schuilplaats van een kleine krab, op zoek naar beschutting. In de tentoonstelling is rekening gehouden met toegankelijkheid zodat een breed publiek kan genieten van de expo.

Totstandkoming
Het Amerikaanse Design I/O tekende voor de techniek en visualisatie van de installatie. Meer dan een jaar van ontwikkelen en testen ging vooraf aan de realisatie. Het bedrijf won meerdere prijzen met hun visuele en interactieve projecten voor diverse Amerikaanse musea en in Nederland voor Cinekid. Het ontwerp van de tentoonstelling is van de hand van Designwolf. De maakplekken kwamen tot stand door een samenwerking met Kiss the Frog. Dit bedrijf was eerder al verantwoordelijk voor de spellen in de expositie ‘Offshore Experience’.

 

Fotocredit: Designwolf 

 

 

Afbeelding 70 Afbeelding 70
Afbeelding 73 Afbeelding 73
Afbeelding 72 Afbeelding 72
Afbeelding 71 Afbeelding 71