JAJO Team DutchSail maakt tussenbalans op

En blikt vooruit naar Puig Women's America's Cup

BARCELONA- In Barcelona is de campagne van JAJO Team DutchSail halverwege. De UniCredit Youth America’s Cup is afgelopen en de Puig Women’s America’s Cup staat op het punt van beginnen. Tijd om de tussenbalans op te maken met operationeel directeur Sander van der Borch en hoofdcoach Pieter-Jan Postma. En vooruit te blikken met vrouwencoach Annemieke Bes.

Na een aantal spectaculaire trainingsdagen en in totaal drie wedstrijddagen met acht races eindigde de UniCredit Youth America’s Cup afgelopen maandag voor JAJO Team DutchSail. Het team kwam uiteindelijk net te kort voor een plekje in de finale series met de beste zes. 

Bij operationeel directeur Sander van der Borch overheerst de trots over de prestaties van het Youth team en het besef dat we aan de vooravond staan van een historische gebeurtenis met de eerste editie van de Puig Women’s America’s Cup.
“Ondanks de beperkte trainingstijd in de AC40 hebben de jongens een enorm steile leercurve laten zien. We moeten ons daarom ook niet te veel laten leiden door het resultaat maar vooral kijken naar wat voor een enorme mooie kans dit is geweest en wat we allemaal hebben geleerd voor de toekomst. De vrouwen zijn er vanaf het begin van de jeugd bij geweest en hebben al veel kunnen leren. Ik kijk daarom met veel vertrouwen naar de komende dagen.”

Kennis overdracht

Hoofdcoach JAJO Team DutchSail Pieter-Jan Postma: “We hebben de afgelopen dagen uitgebreid bij elkaar gezeten om de aanwezige en opgedane kennis over te dragen van het jeugdteam naar het damesteam. De mannen van het jeugdteam blijven ook allemaal hier in Barcelona bij het team en zullen, ieder vanuit hun eigen specialisme, een bijdrage leveren aan de campagne van de dames. We willen op die manier sneller door de technische uitdagingen die komen kijken bij het zeilen van de boot heen gaan. Zodat de dames eerder toe gaan komen aan het daadwerkelijk racen met de boot. We hebben in ons gameplan nu een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor we het zeilen eenvoudiger maken. De boot en alles erom was allemaal best wel overweldigend tijdens het youth event en we verwachten daar nu beter op te kunnen anticiperen. We hebben de afgelopen anderhalf jaar veel geïnvesteerd in een goede verbinding en kennisoverdracht tussen de mannen van het youth team en de dames, we hopen daar de komende week van te profiteren zodat we optimaal kunnen groeien.”

Vrouwencoach Annemieke Bes: “We kijken er onwijs naar uit om met de dames voor het eerst echt zelf in de boot te kunnen zitten en te zeilen. De spanning stijgt langzaam maar iedereen heeft er vooral heel erg veel zin in. Het enthousiasme voert de boventoon. We zijn met de ploeg al een behoorlijke tijd hier dus nu mag het wel gaan beginnen.”

“We verwachten vooral een heel leerzame tijd, we hebben natuurlijk nog geen zeiluren kunnen maken op de boot dus dat zal toch afwachten worden en nieuw zijn. Tijdens de trainingsdagen willen we er zoveel mogelijk uit proberen te halen. Met de steun en gecreëerde setup met het jeugdteam moet dat lukken. En dan is het doel om tijdens de poulefase goede wedstrijden neer te gaan zetten. Het is nu nog lastig om de concurrentie echt goed op waarde te schatten dus nu al verwachtingen of doelstellingen uitspreken komt nog te vroeg.”

JAJO Team DutchSail bestaat voor de Puig Women’s America’s Cup uit van links naar rechts: Annette Duetz, Willemijn Offerman, Odile van Aanholt, Ismene Usman, Arianne van de Loosdrecht.

Puig Women’s America’s Cup
Tot en met donderdag 3 oktober staan er verschillende trainingsdagen op de AC40’s gepland voor de deelnemende teams. Van 5 t/m 9 oktober staat de poule fase met de kwalificatie serie voor de Puig Women’s America’s Cup op het programma. De final series met de beste 3 teams van beide poules staat gepland voor vrijdag 11 oktober, op zondag 13 oktober staat de allesbeslissende final matchrace gepland.

Race format 
In totaal strijden in de eerste editie van de Puig Wome’s America’s Cup twaalf teams om de felbegeerde titel. De twaalf teams zijn verdeeld over twee poules van ieder zes teams. Poule A bestaat uit de zes America’s Cup teams. Nederland zit met vijf andere zogeheten invited landen in poule B. Na twee dagen kwalificaties per poule, met in totaal acht races gaan de beste drie van iedere poule door naar de final series. In deze final series met de beste zes is een plek bij de beste twee benodigd om op zondag 13 oktober in actie te komen tijdens de alles beslissende final matchrace. Het evenement wordt gevaren in de AC 40. In deze foilende AC40’s nemen in totaal vier zeilers plaats: 2 stuurvrouwen en 2 trimmers.

Meer info: Puig Women America’s Cup (https://www.americascup.com/events/puig-womens-americas-cup)

 

Fotografie Sander van der Borch

 

Afbeelding 94 Afbeelding 94
Afbeelding 95 Afbeelding 95
Afbeelding 96 Afbeelding 96
Afbeelding 55 Afbeelding 55