Jachtenbouwer Holterman Shipyards failliet

Bij gebrek aan nieuwe orders

MEPPEL- Jachtenbouwer Holterman Shipyards in Meppel is failliet. Het bedrijf, waar veertien mensen werkten, heeft zelf het faillissement aangevraagd nadat de werkzaamheden stil waren komen te liggen bij gebrek aan nieuwe orders.

Er wordt onderzocht of het bedrijf overgenomen kan worden. ”Er lijkt wel interesse”, aldus curator Rienk de Vries.

Bij Holterman Shipyards werden sinds 1964 boten gemaakt in Meppel. En die werden steeds groter. Sinds 2010 werd het bedrijf vooral bekend om type jachten van zo’n 16 meter lang. Vanaf 2020 breidde het bedrijf dat soort jachten uit tot 33 meter. Zie X-treme 54. (https://www.watersport-tv.nl/nw-31400-7-3865264/nieuws/holterman_x-treme_54.html) Vorig jaar werd zo’n boot genomineerd tijdens de grootste botenshow ter wereld in de categorie jachten met het mooiste design. 

In mei stuurde het bedrijf nog het volgende persbericht. 

Scheepswerf Holterman in Meppel is gestart met de refit van een iconisch zeiljacht uit de J-klasse, namelijk Hanuman. Gebaseerd op een ontwerp uit 1937 van Charles Nicholson, werd Hanuman te water gelaten in 2009 en is een hoofdrolspeler geweest in de J-klasse racescene waar ze overwinningen behaalde in evenementen zoals de St Barths Bucket en de Superyacht Cup Palma.

Dat de eigenaar en de bemanning Holterman de opdracht voor de refit heeft gegund, zegt genoeg over de capaciteiten van deze bescheiden scheepswerf in Meppel. “Hoewel de werf voornamelijk motorjachten nieuwbouwt, heeft ze in het verleden ook refits uitgevoerd, niet alleen van haar eigen modellen, maar bijvoorbeeld ook van een 30-meter motorjacht”, zegt Tim Wedzinga, Refit Manager bij Holterman Shipyard. “Refit is een gebied dat we echt willen uitbreiden, omdat wat we kunnen bieden ongeëvenaard is - en de komst van Hanuman, een iconisch zeiljacht uit de J-klasse, voor uitgebreide werkzaamheden laat zien wat we kunnen.”

De werf werd in 1994 opgericht door Johannes Holterman. Hij droeg het bedrijf eind jaren 90 over aan zijn zoon Robbert. 

 

Fotografie Jachtbouwer Holterman

Afbeelding 148 Afbeelding 148
Afbeelding 150 Afbeelding 150