Team Mark Neeleman sprintkampioen Regenboog

LOOSDRECHT- Twee oud-olympiers verdelen dit seizoen de belangrijkste titels in de Regenboogklasse. Nadat een paar weken geleden ex-470 zeiler Sven Coster op het Alkmaardermeer Nederlands kampioen werd, zeilde Mark Neeleman (exFinn en Star) dit weekend op Loosdrecht naar de sprinttitel.

Op zaterdagmorgen trotseerden 17 boten met hun bemanningen de kou voor de eerste start om 12 uur. En het was echt koud. De wind daarentegen was met een kracht tussen de 7,5 en 9,5 knopen uit het zuidoosten vriendelijk voor deelnemers en wedstrijdleiding. Toen de baan er eenmaal in lag hoefde deze ook niet meer verplaatst te worden. De 10 geplande wedstrijden konden dan ook zonder echte problemen afgewikkeld worden. Het duurde wel tot haf vijf die middag voor de zeilers weer, verkleumd de wal op konden zoeken. 

Zondag kwam de wind uit het noordwesten, maar ook met veel kracht van gemiddeld 14 knopen. Die kracht was ook nog niet het probleem. De stevige buiten met de daarbij behorende windvlagen van soms boven de 26 knopen zorgde voor de problemen. Niet alleen voor de zeilers maar ook wedstrijdleider Hidde Jan Haven moest een aantal keren de baan snel verleggen om faire wedstrijden te kunnen varen. 

Na de twee resterende kwalificatiewedstrijden werd de vloot naar de wal gedirigeerd voor een pauze en een tweede palaver. De timing kon niet beter. Juist in die pauze waren de buien en windstoten het meest heftig. De omstandigheden waren rond 13.00 verbeterd en kon er aan de finale reeks begonnen worden. De punten vergaard in de kwalificatiewedstrijden deden er niet meer toe.  Na de start om ‘the best of the rest’, de kwartfinale en de halve finale werd door de vier besten in de finale om het kampioenschap gestreden.  

Tot en met de kwartfinale kwam de rangorde aardig overeen met de rangschikking na de kwalificatiewedstrijden. In de halve finale ging het echter mis voor de nummers twee en drie in die rangschikking.  Zowel de boot nummer 100, de boot van Arjan Snoek, als ook de 148 van Leo Hartman waren bij de start van de halve finale te vroeg. Zij hadden het zelf snel door en keerden terug om opnieuw te starten. Maar het was niet meer mogelijk de verloren tijd in te halen. Zij misten daarmee de finale.  Die ging tussen de 17 van Hans van Drunen , de 60 van Sven Coster, de 152 van Piet Hein Kraan en de 143 van Mark Neeleman. Het werd een spannende strijd tussen Neeleman en Kraan. Neeleman wist de strijd in zijn voordeel te beslissen en werd voor de eerste keer in zijn carrière Sprintkampioen bij de Regenbogen. De jonge equipe van Piet Hein Kraan werd tweede. Sven Coster die het gehele weekend het virtuele klassement had aangevoerd moest genoegen nemen met de derde plek. 

Ondanks de kou, de buien en onvoorspelbare wind gaven de deelnemers na afloop aan een super sprint weekend beleefd te hebben met terechte winnaars. 

Belangrijkste uitslagen  

143, Mark Neeleman / Gerard van der Krogt, Erwin de Vries 

152 Piet Hein Kraan/ Ole Nilssen/ D.D. Ploegmakers  

60 Sven Coster/ Dirk Jan Lucas/  Michiel Sluijters  

Volledige lijst met uitslagen : www.kwvl.nl/uitslagen (http://www.kwvl.nl/uitslagen) 

 

 

Dit verslag is aangeleverd door de KWVL

Afbeelding 169 Afbeelding 169
Afbeelding 170 Afbeelding 170