Antwerp Race in New Wave stijl van Terneuzen naar Antwerpen 

Met 600 zeilers op 125 jachten aan de start

TERNEUZEN- De Schelde krijgt komende zaterdag een gigantische wolk van zeilen over zich heen. Meer dan 600 zeilers van allerlei pluimage geven die dag het beste van zichzelf op 125 jachten die zo snel mogelijk van Terneuzen naar Antwerpen zeilen tijdens de Antwerp Race.

Het jaarlijkse hoogtepunt van de zeilsport op de Schelde, terwijl nota bene de beroepsscheepvaart gewoon doorgaat. Nergens anders dan in Antwerpen vaart een zeilrace met zoveel deelnemers door de haven om aan de voordeur van het stadhuis en de kathedraal te finishen.  

De vloot is onderverdeeld in 10 categorieën: 3 in de IRC-formule, 6 in de CR formule en een sportboten categorie. De grootste jachten in IRC en CR (1 & 2) varen een langere baan over de Schelde met een omwegje richting Vlissingen, alle andere zeilen rechtstreeks van voor Terneuzen naar Antwerpen. Heel wat deelnemende jachten verdedigen hun titels van de voorgaande editie zoals de Missing Link (CR 1), Du Ciel (CR 4), Il Corvo (IRC2) of de Sea Bastards (Sportboten).  

Terug naar de zeilessentie 

Volgens Jan Goderis, de coördinator van de race, is er een verschuiving in het deelnemersprofiel. “We zijn teruggegaan naar de oorsprong van deze klassieker. Namelijk een groots zeilevenement voor zo veel mogelijk zeilers. De doorwinterde IRC-competitiezeilers zijn wat afgenomen, maar de stijging in de meer all round klassen van de zes CR categorieën is dan weer gestegen. “ 

 
De huidige weersvoorspelling geeft een matige wind tussen 5 à 4 Bft. aan uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Dat is voor het grootste gedeelte van het traject tot Antwerpen een gunstige, dragende richting en belooft een spectaculaire finish. De eerste finishers worden verwacht rond 15.00 uur, tenzij de wind zou wegvallen.  

De boot die als eerste doorde denkbeeldige lijn gaat, afgebakend door een blauwe vlag op de Plantijnkaai en een voor anker liggend comitéschip ter hoogte van VVW-Schelde aan Linkeroever wint bovendien de begeerde Line Honours.  

De oevers aan de Jachthaven Antwerpen Linkeroever zijn de plek om de laatste duels tussen de bemanningen voor de finish van dichtbij te kunnen volgen. Alle deelnemende jachten varen na de race Jachthaven Antwerpen Linkeroever binnen. Achteraf volgt in de aanpalende Belgicaloods het traditionele zeilersfeest inclusief prijsuitreiking.  

 

Afbeelding 197 Afbeelding 197