Waterschap Amstel Gooi en Vecht wil compensatie voor schaduwwerking steigers

HISWA-RECRON: Waterschapsverordening doodsteek voor sector

HISWA-RECRON heeft grote bezwaren tegen de op handen zijnde waterschapsverordening van het Waterschap  Amstel Gooi en Vecht. Het Waterschap is van mening dat door het plaatsen van steigers en beschoeiingen de lichtinval in het water wordt belemmerd waardoor de groei van waterplanten wordt geremd. Zonder voldoende compenserende maatregelen kunnen steigers niet meer worden toegestaan. Ook voor beschoeiingen dient er gecompenseerd te worden.

HISWA-RECRON voorziet grote negatieve gevolgen voor de watersport- en recreatiesector in het werkingsgebied van de nieuwe Waterschapverordening, als deze maatregelen doorgevoerd gaan worden. Als het waterschap compensatie verlangt van iedere nieuwe steiger of beschoeiing die in een jachthaven wordt aangelegd, dan is dit de doodsteek voor de sector.
Een ondernemer moet marktconform blijven aanbieden. Dat betekent bijvoorbeeld dat het steigerplan in de jachthaven gewijzigd kan worden. Zo willen klanten steeds vaker een zijsteiger en de ondernemer wil aan deze wens voldoen. Bij een herinrichting is het aanleggen van nieuwe beschoeiing vaak onderdeel van het plan. Daar komt bij dat compenserende maatregelen kostenverhogend zijn en door gebrek aan ruimte niet uitvoerbaar, dan wel (in geval van de aanleg van nieuwe onderwater natuur) moeilijk uitvoerbaar op een bedrijf waarbij voldoende diepgang en voldoende vaarareaal voorwaarde zijn.

Het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen dat door 21 partijen -waaronder HISWA-RECRON- is ondertekend, omvat projecten die een aantrekkelijk en toegankelijk landschap creëren, waar natuur en recreatie elkaar versterken en waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Ten behoeve van de recreatie wordt gewerkt aan een breder aanbod waarmee de economische vitaliteit wordt vergroot. Met de voorgestelde maatregelen vreest HISWA-RECRON dat de economische vitaliteit in het geding komt, wat uiteraard ongewenst is.

Onveilige situaties

HISWA-RECRON is geen voorstander van het stimuleren van waterplantengroei in jachthavens. Op veel plaatsen in Nederland -met name het IJmeer, Markermeer en de Randmeren, is de vegetatie van hoog groeiende waterplanten dusdanig is dat er onveilige situaties ontstaan, waardoor klanten van jachthavens vertrekken naar gebieden waar geen of weinig waterplanten zijn. Als gevolg hiervan lijden deze bedrijven schade én wordt het imago van het vaargebied aangetast! En er is twijfel over het effect van schaduwwerking door steigers op de vegetatie in de jachthavens, vooral omdat waterplanten juist vanwege onveilige situaties doorgaans frequent verwijderd worden uit de jachthaven.  HISWA-RECRON vraagt zich ook af of de schaduwwerking door steigers opgevolgd gaat worden door maatregelen vanwege schaduwwerking van de boten die aan deze steigers liggen…

HISWA-RECRON verzoekt het waterschap dringend om de compensatieplicht vanwege de grote negatieve gevolgen niet van toepassing te laten zijn op jachthavens. Zij wijst erop dat naar analogie van de werkwijze bij de beheerplannen Natura 2000, jachthavens geexclaveerd zouden moeten worden.

Gezien de ernstige bezwaren, verzoekt HISWA-RECRON de Waterschapsverordening vóór aanvang van de officiële inspraak (maart 2025) aan te passen.

 

Bron HISWA RECRON

 

Afbeelding 46 Afbeelding 46
Afbeelding 22 Afbeelding 22
Afbeelding 45 Afbeelding 45