Weesp gaat binnenhavengeld rekenen

Doorvaartvignet nog niet verplicht, alleen bij afmeren

WEESP- Als bijdrage voor het gebruik van de binnenwateren en de gemeentelijke ligplaatsen zullen eigenaren van pleziervaartuigen die structureel in Weesp liggen afgemeerd vanaf 1 januari binnenhavengeld verschuldigd zijn. Voor een doorvaartvignet geldt in 2025 nog geen verplichting, maar wel als je gaat afmeren. De gemeente Amsterdam, waarvan Weesp sinds 2022 een  stadsgebied is, heeft dit besloten.

Het binnenhavengeld geldt voor alle vaartuigen die structureel liggen afgemeerd in het stadsgebied in het zogenaamde openbare water. Het tarief van het binnenhavengeld-vignet hangt af van de grootte van de boot en de duur van het verblijf.

Er zijn verschillende vignetten, afhankelijk van de wijze waarop een vaartuig wordt aangedreven. Regulier vignet: De boot is niet hybride of volledig uitstootvrij en ligt in Weesp. Milieuvignet 2025: Als de boot uitsluitend is aangedreven door een elektromotor, spierkracht, windkracht of een andere volledig uitstootvrije manier, heb je een milieuvignet nodig. 

Om de overgang soepel te laten verlopen, hanteert de gemeente een ingroeimodel. In 2025 geldt een korting van 70 procent op het reguliere tarief, met een stapsgewijze afbouw richting 2030. Pleziervaartuigen die uitstootvrij of hybride varen, komen in aanmerking voor een verlaagd tarief. In 2025 betalen deze eigenaren 35% minder dan het reguliere binnenhavengeld. Met deze maatregel wil de gemeente schonere vaartuigen stimuleren en de luchtkwaliteit verbeteren.

Abonnementsvignet

Het abonnementsvignet is afgestemd op de duur van het verblijf en staat niet toe dat je tussen 23:00 en 06:00 uur afmeert binnen de wateren van Amsterdam. Voor boten met een ligplaats buiten de gemeentegrenzen van Amsterdam, in een jachthaven of in gepacht water heb je een abonnementsvignet nodig.

Via de gemeente Amsterdam kan het Binnenhavengeldvignet (https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/binnenhavengeldvignet-aanvragen-of-opzeggen-9fbd2#m4h7735w27pc3p8t3h6) worden aangevraagd. Na betaling ontvangt de booteigenaar een vignet als bewijs, dat zichtbaar op het vaartuig moet worden aangebracht.

Hoewel er in 2025 nog geen verplichting is voor een doorvaartvignet in Weesp, is dit wel verplicht voor afmeren. ’6 uur afmeren’ of ’24 uur afmeren’ wordt gekoppeld aan het Doorvaartvignet. ’6 uur afmeren’ of ’24 uur afmeren’ is direct na aanschaf geldig. Je kunt het dus niet van tevoren kopen. Wil je langer afmeren? Koop dan steeds vlak voordat de tijd voorbij is opnieuw ’6 uur afmeren’ of ’24 uur afmeren’. Doe dit niet eerder want het gaat direct in. Is de boot langer dan 10 meter? Dan mag je niet afmeren. De tarieven voor respectievelijk 6 of 24 uur afmeren zijn € 16,- en € 32,- (op site wordt tarief 2024 genoemd).

Voor schepen die enkel varen zonder afmeren, geldt de doorvaartvignet regel niet.

In de gemeente Amsterdam is handhaving op het water een taak van de afdeling Toezicht & Handhaving Openbare Ruimte (THOR). Dat betekent dat de handhavingstaken worden uitgevoerd door handhavers van de gemeente Amsterdam. 

Voor meer informatie, klik hier! (https://www.amsterdam.nl/verkeer-vervoer/varen-amsterdam/varen-weesp/#h98cb9944-2945-baaa-0b49-a9b22535b270)

Wil je reageren op dit bericht, stuur dan een mail naar info@watersport-tv.nl (mailto:info@watersport-tv.nl).

 

Foto Watersport-TV

 

Afbeelding 69 Afbeelding 69