RIJSWIJK- Wie een boot heeft gekocht waarvoor je een Vaarbewijs nodig hebt, maar die nog niet bezit en van plan is om komend seizoen hiermee te gaan varen, kan weleens bedrogen uitkomen. Het CBR dat de examens voor het Vaarbewijs afneemt, kampt met een wachtlijst van minimaal vijf maanden. En die zal eerst weggewerkt worden, alvorens nieuwe examenaanvragen in behandeling worden genomen.
Door Eric van Staten
Even op korte termijn een cursus volgen, de lesstof uit het hoofd leren, theorie-examen aanvragen, slagen en varen maar. Het was jarenlang zoals het bij veel booteigenaren die een Vaarbewijs nodig hadden, ging. Helemaal toen het op verschillende plaatsen in Nederland bijna dagelijks mogelijk was om het theorie-examen te doen. Als je niet direct slaagde, vroeg je gewoon een nieuw examen aan en had je kort daarna een herkansing. Door de lockdown liggen de examens sinds vorig jaar december stil. Op 3 maart wordt een voorzichtige start gemaakt met de praktijkexamens. Of en wanneer de theorie-examens volgen, is niet bekend.
Het CBR kampt niet alleen met een enorme wachtlijst door de uitgestelde Corona examens, maar de organisatie van Alexander Pechtold kreeg ook veel meer aanvragen voor de Vaarbewijs examens. In 2016 waren dat er nog 26.000, verleden jaar 40.000.
Booming
Dat de stijging juist vorig jaar het grootst was, is verklaarbaar. De watersport is in Corona-tijd booming. Nu vakantie (gedwongen) in eigen land gevierd wordt, is het water voor velen een uitvluchtplek. Afgelopen jaar vlogen de sloepjes en snel varende tenders als warme broodjes over de toonbank. En als we de verhalen van verkopers mogen geloven, is dat nu niet anders. Als we niet naar het zonnige Zuiden kunnen, dan kopen we ook maar een boot en gaan in eigen land op vakantie. Zo wordt gedacht.
En die boot wordt vaak snel en impulsief en onder enige druk gekocht. Er is veel vraag en het aanbod is schaars. Wie te lang wacht, valt letterlijk komend seizoen naast de boot. Bij de aankoop wordt mede door onervarenheid en gebrek aan kennis, vrij gemakkelijk over het behalen van het Vaarbewijs heen gestapt.
‘’Ik heb al diverse mensen aan de telefoon gehad die even snel een Vaarbewijs dachten te halen en helemaal in paniek raakten toen ik vertelde van de wachtlijst,’’ aldus Arjen Bergijk van Vaarplezier.
Wie mazzel heeft en al op die lijst staat, zal op een nog te bepalen moment, worden opgeroepen om het theorie-examen te doen. Wie het examen nog moet aanvragen, zal wellicht een groot deel van het komend seizoen geduld moeten betrachten. Oftewel niet kunnen varen met een boot waarvoor het vaarbewijs verplicht is.
De verleiding om dit toch te gaan doen zal groot zijn en begrijpelijk, maar wel onverstandig. Je loopt het risico op een boete van maar liefst 600 euro. En met een planerende boot, die grotendeels uit het water komt, trek je al snel de aandacht van de handhavers.
Foto Watersport-TV