AMSTERDAM- Onder booteigenaren is grote onduidelijkheid ontstaan over de aanschaf van een doorvaartvignet voor een boot met een ligplaats in een Amsterdamse jachthaven. Veel watersporters willen nog voor de deadline van 1 oktober 2024 een doorvaartvignet aanschaffen om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling. Met een nieuw vignet kan men in principe nog drie jaar met een brandstofmotor in het centrum varen. Via de website van de gemeente blijkt de aanvraag niet meer mogelijk.
Wie via de website van de gemeente een doorvaartvignet wil aanschaffen en aanvinkt ’mijn boot ligt in een jachthaven in Amsterdam krijgt vervolgens de melding: Let op: Ligt uw boot in een jachthaven in Amsterdam dan krijgt u een Binnenhavengeldvignet. Dus niet een doorvaartvignet.
Volgens HISWA-RECRON is er sprake van een fout op de website. Maar daar denkt men bij de gemeente anders over. In een reactie op de vermeende foutmelding, laat de gemeente weten: ‘In de Binnenhavengeldverordening Pleziervaart staat dat er onder de naam ‘Binnenhavengeld Pleziervaart’ een recht wordt geheven voor het gebruik overeenkomstig de bestemming met een pleziervaartuig van openbaar water’.
De gemeente is nu van mening dat Amsterdamse jachthavens onder openbaar water vallen en dat daarom een BHG vignet verplicht is voor watersporters met een ligplaats in een Amsterdamse jachthaven. Ook geeft de gemeente aan dat Amsterdamse ligplaatshouders met een doorvaartvignet het verkeerde vignet hebben aangeschaft!
In een mail in het bezit van Watersport-TV laat HISWA-RECRON weten zeer verbolgen te zijn over deze gang van zaken. ’’Wij doen op dit moment onderzoek naar de uitspraak van de gemeente. Zodra meer bekend is -waaronder een schriftelijke bevestiging van de uitspraak van de ambtenaar- zullen wij de nodige (ook juridische) stappen ondernemen. Daarnaast staat er een gesprek gepland met de verantwoordelijk wethouder Alexander Scholtens op 19 september. Behalve het ‘openbaar water’ issue en de onrechtvaardige ongelijke behandeling van de overgangsregelingen, zal het gestelde ultimatum van 1 oktober aan de kaak worden gesteld. Vooruitlopend op dit gesprek zal HISWA-RECRON een schriftelijk verzoek voor uitstel bij de gemeente neerleggen.’’