ALMERE - De vrijwillige Hulporganisatie Gooi & Eemmeer, die zich inzet voor het redden van mens en dier op het Markermeer en IJmeer, krijgt van het Waterschap Zuiderzeeland geen toestemming voor een nieuw reddingsstadion bij De Blocq van Kuffeler.
Hoewel het perceel al in gebruik is en er een voorstel de bestaande gebruiksvergunning over te nemen, houdt het Waterschap volgens de Hulporganisatie vast aan een zogeheten moratorium. Nieuwe overeenkomsten worden daardoor uitgesloten - ook voor een organisatie die 24/7 inzetbaar is bij noodsituaties op het water.
”Onze werkzaamheden gaan door, maar een reddingspost is essentieel,” zegt voorzitter Edwin Amse. ”Hier kunnen we sneller uitvaren, materiaal onderhouden en eerste hulp verlenen. Nu dwingen ze ons in een zwakkere positie terwijl iedere seconde telt.”
Het nabijgelegen Buiten-IJ ligt net buiten de 30-minutennorm van het dichtstbijzijnde KNRM-station in Marken. Deze blinde vlek is volgens de Hulporganisatie erkend door zowel de KNRM als de Kustwacht. Hulporganisatie Gooi & Eemmeer kan vanuit De Blocq van Kuffeler binnen 10 minuten ter plaatse zijn. Niet als vervanger van de KNRM, maar als broodnodige aanvulling op het bestaande reddingsnetwerk.
Tragische aanleiding
Op 28 juli 2024 verdronk een Brits jongetje in het Buiten-IJ. Hulp kwam te laat. Voor de organisatie was dat het kantelpunt. ”Vanaf deze locatie hadden wij het kind binnen 10 minuten kunnen bereiken,” aldus Amse. ”Dat gegeven laat je niet meer los. Het is onbegrijpelijk,” zegt Amse. ”Wij leveren een publieke taak, maar worden belemmerd door regels die haaks staan op veiligheid.”
Zolang er geen structurele oplossing komt, blijft Hulporganisatie Gooi & Eemmeer afhankelijk van tijdelijke ligplaatsen om haar vaartuigen - de Savior en SAR 502 - operationeel te houden.
Dit is een persbericht van de Hulporganisatie Gooi & Eemmeer.