AMSTERDAM- Het Watersportverbond en HISWA-RECRON hebben bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam een belangrijke tussenstap bereikt in hun bezwaar tegen de wijze waarop de emissieloze zone voor pleziervaart in de centrumzone van Amsterdam wordt ingevoerd. De ingangsdatum van 1 april 2025 is door de rechter uitgesteld tot 6 weken na afronding van de bezwaarprocedure. De gemeente heeft aangegeven dat dit minimaal 3 maanden gaat duren.
De noodzaak om voor 1 april een nieuw doorvaartvignet aan te schaffen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling is er dus niet meer. De gemeente heeft gezegd dat er minimaal 6 weken nodig zijn om bezwaren af te handelen. Daarna volgt een periode van 6 weken waarin watersporters zorgvuldig kunnen besluiten of en hoe ze van de overgangsregeling gebruik willen maken. Ofwel: uitstel tot op zijn vroegst 1 juli.
De gemeente Amsterdam stelde eerder een overgangsregeling vast waarbij booteigenaren met een doorvaartvignet slechts drie jaar zouden mogen blijven varen met een verbrandingsmotor, terwijl houders van een duurder binnenhavengeldvignet (BHG) vijf jaar de tijd krijgen. Deze ongelijke behandeling stuit op veel verzet van watersporters.
Daarnaast is het vanwege de huidige problemen met netcongestie zeer onzeker of de benodigde laadinfrastructuur voor elektrisch varen binnen drie jaar beschikbaar is. In veel gevallen geven netbeheerders zelfs aan pas ná 2030 voldoende capaciteit te kunnen bieden. Hierdoor voelden veel booteigenaren zich onder druk gezet om overhaast het duurdere BHG-vignet aan te schaffen.
Overwinning
Tijdens de zitting op 24 maart is alsnog een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de twee watersportorganisaties. Hierin is vastgelegd dat watersporters pas een keuze hoeven te maken over de overgangsregeling tot zes weken na afronding van de lopende bezwaarprocedure. Dit betekent dat de ingangsdatum van 1 april voorlopig van de baan is. Booteigenaren die van de overgangsregeling gebruik wilden maken, werd aanvankelijk geadviseerd voor 1 april een nieuw doorvaartvignet aan te schaffen.
De uitspraak geeft belanghebbenden ademruimte én biedt ruimte voor aanpassing van de overgangsregeling als uit de bezwaarprocedure blijkt dat de huidige regeling niet houdbaar is.
Bezwaartermijn loopt nog
De bezwaartermijn tegen het besluit van de gemeente loopt nog tot en met 28 maart 2025. Heb je nog geen bezwaar ingediend? Het Watersportverbond roept watersportverenigingen en individuele booteigenaren op om dit alsnog te doen. Ook als je eerder geen zienswijze hebt ingediend, kun je nog steeds bezwaar maken tegen de huidige regeling. Klik hier!
Elektrisch varen en laden niet binnen drie jaar te realiseren
Vanwege de problemen rond de netcongestie is het zeer onwaarschijnlijk dat de infrastructuur voor elektrische boten binnen drie jaar te realiseren is. Een termijn van vijf jaar lijkt in veel situaties al onrealistisch nu veel netbeheerders niet vóór 2031 een zwaardere aansluiting kunnen realiseren. Veel booteigenaren met een doorvaartvignet zagen zich dus door de overgangsregeling door de gemeente gedwongen om het veel duurdere binnenhavengeldvignet te kopen. Enkel zodat zij ook nog twee jaar langer de tijd hebben om te kunnen anticiperen op het elektrisch varen.
Bron: Watersportverbond en HISWA Recron
Lees ook: HISWA Recron en Watersportverbond naar de rechter